Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. czy kwa ma właściwości zdrowotne Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film