Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu możliwości, które oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie dania
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. menu restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, ravioli i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film